
Wegańskie alternatywy dla nabiału coraz częściej trafiają na nasze stoły - i nie muszą się wcale wiązać z wyrzeczeniami. Poszerzanie listy produktów spożywczych, po które sięgasz na co dzień to niezwykle ciekawe doświadczenie - pozwoli Ci poznać ciekawe smaki i wprowadzić do diety ważne składniki odżywcze. Doskonałym przykładem jest roślinne mleko konopne, które wyróżnia się ciekawą konsystencją i smakiem - a my podpowiemy Ci, jak przygotować je samodzielnie!
Dlaczego warto sięgnąć po mleko konopne?
Lista wartościowych składników odżywczych, które zawierają się w nasionach konopi siewnej jest całkiem pokaźna - zalicza się do nich:
- błonnik pokarmowy,
- nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6,
- minerały: cynk, magnez, potas,
- witaminy A, E i z grupy B,
- chlorofil.
Co więcej, w przeciwieństwie do mleka krowiego napój konopny nie zawiera laktozy ani cholesterolu. Dzięki temu może okazać się atrakcyjnym roślinnym zamiennikiem dla osób, które muszą ograniczyć nabiał w diecie z powodów zdrowotnych lub przez alergie. Wysoka zawartość białka sprawia, że jest to również świetny wybór dla sportowców.
Z czego powstaje mleko konopne?
Do przygotowania pożywnego napoju roślinnego wystarczy krótka lista produktów, czyli woda i nasiona konopi siewnej – w formie łuskanej lub nie. Wszystkie inne dodatki są opcjonalne i służą przede wszystkim podkreśleniu walorów smakowych lub zwiększeniu kaloryczności końcowego produktu. Jest bardzo łatwe do przygotowania w domu i wymaga jedynie blendera i sitka. Mleko konopne to zatem doskonała opcja nawet dla tych, którzy lubią szybkie, proste przepisy.
Jak przygotować mleko konopne w domu?
Chcesz przygotować swój własny napój roślinny we własnej kuchni? Nic prostszego! Wystarczy, że będziesz pamiętać o zachowaniu dobrych proporcji, czyli ½ szklanki nasion konopi siewnej na 1 i ½ szklanki wody. Jeśli nie chcesz podejmować dodatkowych kroków w przygotowaniu mleka, sięgnij po nasiona łuskane - te w łupince wymagają wstępnego namoczenia w wodzie.
Oba składniki umieść w kielichu blendera i miksuj aż do pełnego połączenia, dbając o to, aby w płynie pozostało jak najmniej drobinek. Napój powinien być mętny, a na jego powierzchni powinna utworzyć się charakterystyczna, tłusta pianka. Tak uzyskane mleko konopne przelej przez sitko o drobnych oczkach i gotowe! Uzyskany roślinny napój możesz przechowywać w lodówce przez najbliższe dwa dni.
Jeśli nie lubisz marnowania żywności i kochasz przepisy, które pozwalają Ci w pełni wykorzystać każdy składnik, nie wyrzucaj pulpy, która zostanie po przecedzeniu mleka roślinnego. Taki “przecier” z konopnych nasion może Ci posłużyć jako świetna, wyrazista baza do przygotowania owsianki, ciasteczek lub nawet pralin z dodatkiem orzechów, kokosa czy czekolady!
Mleko konopne z dodatkami – idealne do kawy i nie tylko!
Jeśli lubisz napoje roślinne, które wyróżniają się szerokim bukietem smaków, warto wypróbować tworzenie własnych mieszanek. Mleko konopne ma dość charakterystyczny, orzechowo-słonecznikowy smak, który wdzięcznie komponuje się z różnymi dodatkami: możesz dodać do niego cynamon, miód lub ekstrakt waniliowy. Ciekawym zabiegiem jest również dodanie całych daktyli do blendera razem z wodą i nasionami – takie połączenie z pewnością docenią sobie miłośnicy słodyczy! Kiedy decydujesz się na napój konopny w słodkiej wersji, warto dodać do niego również szczyptę soli – doskonale podkreśli zawarte w nim bogactwo smaków.
Napoje roślinne - zarówno te ze sklepu, jak i robione własnoręcznie - mogą posłużyć jako pełnowartościowy zamiennik krowiego mleka. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do kawy, a jego delikatny, orzechowy smak z pewnością doda ciekawy akcent do gorącego napoju. Świetnie zgrywa się również ze śniadaniami - konopny napój może być doskonałą bazą do płatków, owsianek czy jaglanek. Ze względu na zawartość naturalnych tłuszczów może z powodzeniem również przydać się przy domowych wypiekach, na przykład w miękkich ciastach czekoladowych. Zaproś je do swojej kuchni już dzisiaj i przekonaj się, jak wiele ciekawych przepisów możesz stworzyć z jego pomocą!